Franky's Place

Alles en meer over wonen

Zeven tips bij de keuze van een hoofdkussen

Het kiezen van het juiste hoofdkussen kan best lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten kussens dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed kussen is belangrijk voor een goede nachtrust. Maar wat voor de één de perfecte keuze is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Om voor jou de keuze eenvoudiger te maken hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg dat je kussen niet te oud en elastisch is

Het is goed om regelmatig je hoofdkussen te vervangen. Een oud kussen heeft zweetplekken en is veel vochtig geweest wat de kans op bacteriën vergroot. Daarnaast bestaat de kans dat de vorm eruit gaat waardoor het je lijf niet meer optimaal ondersteunt. Elastisch materiaal past zich aan jouw bouw aan en zorgt voor een goede slaaphouding. Je hebt een goede slaaphouding als je wervelkolom en je nekwervels mooi horizontaal liggen. Een elastisch kussen geeft meer ligcomfort dan een kussen dat niet met je meebeweegt.

Vind een kussen dat zich aanpast aan je slaaphouding

Je slaaphouding is een belangrijke factor bij de keuze van een hoofdkussen. Een buikslaper heeft een totaal andere houding dan een nekslaper of een rugslaper en daarmee ook een andere variant nodig voor een goede nachtrust. Voor een zijslaper is de hoogte belangrijk, rug slapers moeten zorgen voor voldoende ruimte tussen nek en hoofd en buikslapers willen comfortabel in het kussen weg kunnen zakken zonder ademproblemen.

Let erop dat het vulmateriaal vast van vorm en ventilerend is

Een vormvaste vulling zorgt voor een stabiele houding tijdens het slapen. Een niet vormvast vulling kan zich verplaatsen tijdens de slaap en daarmee een verkeerde houding geven. Ventilatie is belangrijk en geeft ligcomfort. Latex, dons en koudschuim zijn goed ventilerende materialen.

Vind een hoofdkussen dat schimmel weert en antibacterieel is

Je wilt geen beestjes in je hoofdkussen. Een antibacterieel exemplaar is hygiënisch en gaat langer mee. Voor mensen met allergieën bespaart het een hoop ellende.

Ga voor de juiste hoogte

De juiste hoogte zorgt ervoor dat je ontspannen kunt liggen en dat je een goede nachtrust hebt. Zo sta je ’s ochtends fit en uitgerust op.

Materiaal dat niet temperatuur- of drukgevoelig is slaapt het fijnst

Een temperatuur- en drukgevoelig kussen heeft even nodig om terug te veren naar de oorspronkelijke vorm. Het is wat trager en dat voel je als je verandert van slaaphouding.

Je wilt een hoofdkussen dat zich aanpast aan je lichaamsbouw

Elk lichaam is anders en reageert ook anders. Het vinden van het juiste kussen is dan ook net als een puzzel. De drie belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn je schouderbreedte, je nek lengte en  de verhouding tussen de breedte van je nek en je hoofd. Test je kussen eerst voordat je het koopt, dan weet je zeker dat je de juiste aankoop doet.