Franky's Place

Alles en meer over wonen

Het kiezen van de juiste led TL buis doe je zo!

Led TL buizen zijn superhandig voor in huis. Ruimtes worden helder verlicht, het is energiezuinig en je hebt er bijna geen omkijken naar. Alleen, hoe kies je nu een geschikte TL buis voor in huis? Dat is een goede vraag en die vraag beantwoorden wij voor je in deze blog. Je leest hier meer over waar je op kan letten bij het uitzoeken van een led TL balk en geven handige handvaten en tips om de ideale buis te vinden.

Kies het geschikte formaat voor de ruimte

Met led TL buizen maakt het niet uit hoe groot de ruimte is die je wil verlichten. Er zijn namelijk verschillende formaten beschikbaar. Reguliere led TL buizen zijn beschikbaar als led TL buis 60 cm, 90 cm, 120 cm en 150 cm. Bij het kiezen van het juiste formaat is het niet alleen handig om te weten dat deze past op de plek waar je het wilt ophangen. Ook voorkom je op deze manier dat je extra balken moet aanschaffen, omdat de ruimte niet voldoende wordt verlicht. Maar welke balk is nu ideaal voor welke ruimte? Hieronder staan wat voorbeelden voor je op een rijtje:

Lengte TL buis

Geschikte ruimtes

60 centimeter

Kleine ruimtes als kledingkasten, onder keukenkastjes of opslagbox

90 centimeter

Kleine/middelgrote ruimtes als de hal, badkamer en voorraad(kasten)

120 centimeter

(Middel)grote ruimtes als gangen en schuren

150 centimeter

Grote ruimtes als zolders en kelders

Naast eerder genoemde buizen zijn er ook unieke TL buislampen, zoals de S14s en S14d. Dit zijn compacte buizen die nog kleiner zijn. Deze lampen zijn 30 cm lang en worden hierdoor vaak gebruikt in bijvoorbeeld kleinere kastjes of boven de badkamerspiegel.

Kies de ideale lichtopbrengst voor het verlichten van de ruimte

Niets is vervelender dan een lamp die de ruimte niet voldoende verlicht. Het is al donker en dan zie je met de lamp aan alsnog geen hand voor ogen. Hier loop je niet zo snel tegenaan met een led TL buis en al helemaal niet als je kiest voor de perfecte lichtopbrengst. Een TL buis is ideaal voor het egaal verlichten van een ruimte. Wel is het handig om te weten hoeveel licht je nodig hebt om de ruimte goed te verlichten. Hieronder staan wat populaire ruimtes waar een led TL buis in huis vaak worden geplaatst op een rijtje. Daarbij vindt je direct hoeveel lumen per vierkante meter er vaak wordt gebruikt om deze ruimte te verlichten.

Ruimte

Lichtopbrengst per vierkante meter

Badkamer 

200 – 400 lumen

Kantoor

300 – 600 lumen

Kleine garage/schuur/berging

300 – 600 lumen

Kelder/Zolder

400 – 600 lumen

Keuken

500- 1000 lumen 

Op plekken waar voldoende licht nodig is en het alsnog sfeervol moet overkomen, is tussen de 300-500 lumen per vierkante meter vaak al voldoende licht. In ruimtes waar je vaak aan het werk gaat, is het verstandiger om 500-800 lumen per vierkante meter te rekenen. Met bovenstaande tabel en deze richtlijnen in gedachten, kan je eenvoudig een rekensommetje maken. Neem het oppervlak van de ruimte die je wil verlichten en doe dat keer de hoeveelheid lumen die je denkt nodig te hebben per vierkante meter. Zo weet je precies hoeveel lumen je ongeveer nodig hebt en kan je een stuk gerichter gaan zoeken naar jouw ideale led TL balk.

Led TL buis met of zonder armatuur: dit past bij jou

Led TL buizen moeten ergens aan gekoppeld worden om te worden voorzien van stroom. Dit wordt gedaan door een armatuur. Een led TL armatuur zorgt ervoor dat het licht kan gaan branden en dat de buis beschermd is tegen vuil. Nu is het mogelijk om een led TL buis als losse buis te kopen of je kan meteen een led TL lamp met armatuur kopen. Een losse led TL balk kan je gebruiken als je een oude TL buis gaat vervangen door een led variant. Als je nog geen TL buis hebt hangen, wordt er aangeraden om direct voor en led TL buis met armatuur te kiezen. Zo heb je meteen alles in huis om deze te monteren. Nu je dit allemaal weet ben je helemaal klaar om op zoek te gaan naar de ideale TL buis voor in je huis.