Franky's Place

Alles en meer over wonen

Wat te doen bij een daklekkage?

daklekkage

Lekkages in huis komen veel voor en dit kan op veel verschillende plekken zijn. Toch is een daklekkage een van de vervelendste lekkages. Dit komt omdat je het probleem wat moeilijker kan vinden maar ook moeilijker kan oplossen. Daarbij is je dak een belangrijk punt en wil je niet dat er snel iets mis mee is. Een daklekkage kan bij elk type dak gebeuren. Het belangrijkste is dat je het snel aanpakt voordat je nog meer waterschade hebt. 

daklekkage

Eventuele oorzaken

Ieder dak heeft een bepaalde dakbedekking. De meest voorkomende dakbedekking is dakpannen. Wanneer de dakpannen zijn verschoven, gebroken of gescheurd heb je dus de kans op een daklekkage. Vanwege het weer kunnen dakpannen snel verschuiven en breken, het is daarom belangrijk om dit elk jaar te controleren. Met dakpannen is het ook nog eens lastiger om de juiste plaats op te sporen. Dit komt door de isolatie die wordt gebruikt.

Bij een plat dak moet je er voor zorgen dat er een goede afvoerput zit. Als het veel regent en je geen afvoerput hebt zal je dak het op een gegeven moment het water niet meer kunnen houden en dan gaat het lekken. 

Als je een schoorsteen of dakkapel hebt moet je deze ook één keer in het jaar controleren. Zo kan het zijn dat de randen beschadigt zijn of dat er een gaatje zit. Ook een dakgoot moet je regelmatig schoonmaken, zodat die niet overgaat lopen. 

Oplossingen

Voordat je de daklekkage kan oplossen moet je dus eerst weten hoe je er aan komt. Daarna is het niet meer zo lastig. Stel de dakpannen zijn verschoven, gebroken of gescheurd dan moet je nieuwe dakpannen plaatsen. Om dit te voorkomen is het dan ook een goed idee om dit op een andere manier te doen waardoor ze minder snel snullen schuiven. Het kan ook zijn dat je het gehele dak aan moet pakken. Dit zie je vaak bij platte daken.