Franky's Place

Alles en meer over wonen

Waar moet je aan denken bij de koop van je eerste huis?

Ga je je eerste huis kopen? Dan is het belangrijk dat je voor je overgaat tot de koop rekening houdt met een aantal aspecten. Lees ze hier en gelijk op zoek naar een aankoopmakelaar in Deventer zoals Helder Deventer.

Financiële zaken

Wil je een huis kopen in Deventer? Allereerst is het belangrijk om te weten of je echt in deze plaats wilt gaan wonen. Deze dingen kun je het best zeker weten voordat je overgaat tot een koop. Daarna ga je kijken of je koopsom zelf op kan brengen. Daarvoor kun je het best langsgaan bij een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur gaat samen met jou kijken of je de hypotheek op kan brengen en hoeveel je zou kunnen lenen. Uiteindelijk heb je een duidelijk overzicht van welke kosten je kwijt bent.

Doe meerdere bezichtigingen

Het is verstandig om bij meerdere huizen te kijken. Hierdoor kan je vergelijken en heb je zekerheid dat dat ene huis het beste bij jou past. Daarnaast is het verstandig om niet maar één keer bij je nieuw huis te kijken voordat je het koopt. Stel je bent de eerste keer helemaal vol van de woning en je vind het prachtig, dan kan het zijn dat je ook bepaalde dingen over het hoofd ziet. Probeer daarom, als het mogelijk is, 3 a 4 keer bij de woning te kijken voordat je de beslissing neemt. 

Goed onderhandelen

Het is altijd goed om eerst proberen te onderhandelen voordat je gelijk akkoord gaat met de koop van de woning. Dit kan je in sommige gevallen wel duizenden euro’s schelen. Hiervoor moet je eigenlijk precies weten wat de waarde van het huis is. Neem iemand mee die hiervan verstand heeft en precies kan zien welke gebreken het huis heeft. Aan de hand hiervan kan je starten met onderhandelen.

Zet voor je besluit alles op een rijtje

Het is goed om voordat je de knoop doorhakt alles even op een rijtje te zetten. Kijk dus goed naar de kosten en de waarde van het huis. Zorg ervoor dat je alles wat er nog aan het huis moet gebeuren op een rijtje hebt gezegd en dat je ongeveer weet wat dit je gaat kosten. Hierdoor weet je precies hoeveel het huis je ongeveer gaat kosten en of je dit ook daadwerkelijk op kan brengen. Daarna kan je met een gerust hart het koopcontract tekenen.