Franky's Place

Alles en meer over wonen

Verschil in soorten bouwwanden

pexels-la-miko-3616738

Wanden worden gebruikt bij het bouwen van huizen, maar ook vloeren of deuren. Per onderdeel zijn er ook nog diverse keuzes in materialen. Veel voorkomende soorten wanden zijn voorzetwanden, beton, metselwerk gips of hout. Dit zijn goede materialen om wanden mee te bouwen. Bij hout of gipswanden moet er rekening mee worden gehouden dat het niet helemaal geluidsdicht is. Bij het monteren van zaken aan dit soort wanden moet er ook altijd gebruik gemaakt worden van bevestigingsmateriaal. Mensen kiezen tegenwoordig ook veel voor een HSB Wand, omdat deze voordelen met zich meebrengt. Dit zijn voordelen op het gebied van duurzaamheid, snelheid of een betere isolatie.

De functies van een wand

Een wand scheidt meestal twee ruimtes, bijvoorbeeld in een huis of bedrijfspand. Afhankelijk van om wat voor ruimte het gaat, past de ene soort beter dan de andere soort. Bedrijfspanden kiezen bijvoorbeeld meestal voor wanden die geen geluid doorlaten. Dit is handig voor vergaderruimtes, of in ieder geval voor ruimtes waar over gevoelige en vertrouwelijke informatie wordt gesproken. In huizen vind je vaak wanden van verschillende materialen. Wanden die bijvoorbeeld later in huizen zijn gemaakt om van één kamer twee kamers te maken zijn vaak wat minder sterk materiaal zoals van gipsplaten. Dit zal geluid minder goed dempen dan bijvoorbeeld een HSB Wand, die wel beschikt over geluidsisolatie.

Wat doet de geluidsisolatie

Een wand met geluidsisolatie dempt geluiden van buitenaf. Dit beschermt dus erg goed tegen geluidsoverlast. Het is erg prettig als jij en je buurman wel gewoon in harmonie naast elkaar kunnen leven als je vroeg naar bed wilt gaan, en je buurman die van harde muziek houdt daar dus anders over denkt. Een goede geluidsisolatie maakt dit goed mogelijk. Geluid wordt verspreid door bepaalde trillingen of lucht. Doordat de geluidstrillingen als het ware geabsorbeerd worden, hoor je het geluid niet of nauwelijks. Geluidsisolatie zorgt voor demping van geluiden in huis, vanaf buitenshuis of van bijvoorbeeld boven of onderburen. Er zijn ook verschillende gradaties in geluidsisolatie.