Franky's Place

Alles en meer over wonen

Sierlijke trappen mét rustpunt

Bordestrap

Als je een trap nodig hebt van minstens vier meter hoog of een trap die halverwege van richting moet veranderen, dan is een bordestrap waarschijnlijk precies wat je nodig hebt. Dit is een trap waar een of meerdere platformen in zitten. Een platform mag die naam dragen wanneer deze minstens vier keer zo groot is als een traptrede. Zo’n platform dienst als rustpunt in de trap. Dit kan een sierlijk element toevoegen aan het geheel. Maar ook kan het heel functioneel zijn. In werkplaatsen zoals magazijnen zijn dit soort platformen vaak zelfs noodzakelijk. Zo kan er veiliger en comfortabeler worden gewerkt. Zo’n platform wordt trouwens ook wel een bordes genoemd. Daarom draagt een dergelijke trap de naam bordestrap.

Bordestrap

Bij welke situaties is een afstapbordes nodig?

Een trap met een bordes kan op allerlei manieren vormgegeven en uitgevoerd worden. De mogelijkheden zijn in de loop der jaren flink gegroeid. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat een bordes niet per se louter halverwege een trap moet zitten. Een afstapbordes is eveneens mogelijk. Dit is vaak een noodzakelijke toevoeging aan een spiltrap. Via het afstapbordes kom je dan terecht op de vloer waar je naartoe moest.

Bordestrap

Wanneer is een tussenbordes handig?

Een bordes dat halverwege een trap is geplaatst wordt ook wel een tussenbordes genoemd. Bij trappen die recht lopen, maar ergens halverwege van richting veranderen, komen tussenbordessen het vaakst voor. Een tussenbordes is immers de handigste manier om de looprichting van de trap te veranderen. Meestal gebeurt dit in bochten van 45 of 90 graden.

Materiaal

Ga je op zoek naar een bordestrap, dan zul je er snel achter komen dat deze uitgevoerd kunnen worden in veel verschillende materialen. Je vindt ze evenwel het vaakst in staal of RVS, vooral als het gaat om het trapframe. De traptreden kunnen van kunststof, hout, glas en natuursteen zijn. Mogelijkheden te over dus!