Franky's Place

Alles en meer over wonen

Sedumdak

In de afgelopen jaren zijn groene daken in heel Europa in populariteit toegenomen en zijn ze nu mainstream-technologie geworden. Hoewel ze de omgeving opfleuren, zijn ze ook zeer gunstig voor het milieu door habitats voor de natuur te bieden, gezonde gemeenschappen te ondersteunen en steden te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. Er zijn verschillende soorten groendaken beschikbaar, waaronder sedum daken, die je allemaal kunnen helpen bij het bouwen van een duurzaam, milieuvriendelijk huis.

Een Sedum dak is een type wonen, groendak. Sedum dakbedekking bevat een mix van alle soorten vetplanten. De sedum zorgt voor de sterkste, meest zeeharde levende daken die op de markt verkrijgbaar zijn en wordt CO2-neutraal geteeld.

Voordelen van Sedum groendaken

Een groendak, ook wel levend dak of daktuin genoemd, is een vegetatieve laag die op een dak wordt gekweekt. Het zijn levende organismen en veranderen daarom dagelijks en zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Door groene daken op woningen of kantoren aan te leggen, kunnen mensen hun impact op het milieu verminderen en tegelijkertijd een aantal extra voordelen behalen. Deze omvatten het verlengen van de levensduur van het dak, het verlagen van de energierekening en de kosten voor dakonderhoud, het creëren van een alternatieve leefomgeving voor insecten / vogels en het verbeteren van de esthetiek van het gebouw.

Het bevat natuurlijke eigenschappen waardoor vegetatie zich kan ontwikkelen en onderhouden. Sedums zijn ondiep geworteld en hebben daarom niet veel ruimte nodig om te groeien. Ze zijn ook licht van gewicht, wat betekent dat ze niet veel gewicht toevoegen aan het dak en eenvoudig te installeren zijn. Een ander belangrijk voordeel van een sedumdak is dat ze droogtetolerant zijn en slechts een paar keer per jaar water, gemaaid en onkruid behoeven.

Een groendak plaatsen

Het mooie van een groendak is dat het op de meeste gebouwen kan worden geïnstalleerd, of ze nu bestaand of nieuw gebouwd zijn. Het is echter uitermate belangrijk dat het dak correct wordt geïnstalleerd, omdat dit het risico op lekkage of schade aan de bestaande constructie verkleint. Het is ook van vitaal belang dat een geschikt waterdichtingsmembraan wordt geïnstalleerd. Dit is cruciaal voor het succes van het dak, omdat het voorkomt dat water het gebouw binnendringt en schade door worteldoordringing wordt voorkomen.

Voor je Sedum dak zorgen

Sedumdaken hebben weinig onderhoud nodig omdat ze een kleine hoeveelheid regenwater en voedingsstoffen nodig hebben om te overleven. Omdat het weer in Nederland echter onvoorspelbaar kan zijn, is het moeilijk om de exacte benodigde hoeveelheid water of arbeid te kwantificeren. Om de duurzaamheid van uw sedumdak op lange termijn te garanderen, zijn er enkele belangrijke stappen die moeten worden genomen, vooral tijdens de eerste weken, zoals het water geven van de sedum. Gedurende het eerste jaar moeten aanvullende maatregelen worden genomen, inclusief regelmatige controle en wieden. Voordat het sedumdak wordt geplaatst, dient er een onderhoudsschema op maat te worden opgesteld, dit zorgt voor een gezond en onderhoudsarm sedumdak.