Franky's Place

Alles en meer over wonen

Mozaïek, modern met een rijk verleden

De techniek van het mozaïeken kent een heel lange geschiedenis. De eerste mozaïeken dateren al van 3000 voor Christus. Het glasmozaïek is pas ontstaan ten tijde van het Byzantijnse rijk, ongeveer 500 na Christus. Turkije was een onderdeel van dit voormalig Oost-Romeinse rijk. De eerste glasmozaïek werd gebruikt om bepaalde kleuren in traditionele mozaïeken te accentueren. Later werden er geheel glazen objecten gemaakt, zoals lampen waarbij een glas-in-loodtechniek werd gebruikt. Deze vorm van mozaïeken wordt tot op de dag van vandaag toegepast en wij kunnen nu nog steeds prachtige handgemaakte lampen kopen.

Turkse lampen

Het verschil tussen Turkse en andere oosterse lampen, is het mozaïek. Veel oosterse lampen zijn gemaakt met de filigraan- of de ajour techniek. Hoewel dit ook prachtig is, is dit niet typisch voor de Turkse lampen. De lampen worden gemaakt in Turkije. Ze zijn met de hand gemaakt door kleine stukjes gekleurd glas op een bol te plakken. De ruimte tussen de stukjes wordt gevoegd. Een mooie messing of koperen afwerking maken de lamp compleet, zodat de lamp kan hangen of staan. Het mozaïekwerk op de lampen maken een bijzonder patroon op plafond en muur, waardoor er een mooi lichtschouwspel ontstaat. Deze lampen zijn dan ook geschikt als sfeerverlichting en niet geschikt als directe lichtbron.

Woondecoratie in oosterse sferen

Voor goede oosterse interieurproducten moet je bij een gespecialiseerde winkel zijn. Ghalia is hier een goed voorbeeld van. Deze gespecialiseerde (web)winkels hebben handgemaakte spullen wat niet te vergelijken is met machinaal gefabriceerde. Elke handgemaakte lamp is uniek in tegenstelling tot de in de fabriek gemaakte lampen. Het assortiment van winkel zoals Ghalia is vaak uitgebreider of afwisselender dan bij de regulier interieurwinkels.

Mozaïeklampen

Turkse mozaïeklampen passen eigenlijk in ieder interieur, ook een strak modern. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. De vorm, het kleurgebruik en het patroon waarin de stukjes glas zijn gelegd, maken de lampen heel divers. Ook het soort lamp en waar hij moet komen te hangen, zorgen voor oneindige mogelijkheden. Een plafonnière heeft een heel andere lichtval dan een wandlamp of een staande lamp.

Naast verlichting zou je misschien ook wat oosterse poefen en kussens willen mee bestellen. Zijn voordelig en ook erg mobiel.

Dit doe je dan beste bij Ghalia Home Accessories vanwege kosteloze verzending en retourneren.