Franky's Place

Alles en meer over wonen

IR (infrarood) verwarming

Infrarood verwarming, of ook IR panelen genoemd, is een energiezuinige vorm van verwarming waarmee u flink op de gasrekening kan besparen. Traditionele manieren van verwarming verwarmen alleen de lucht, dat niet gemakkelijk warmte vasthoudt. IR panelen zenden een gelijkmatige straling af die opgenomen wordt door objecten en omgezet wordt in warmte. Muren, vloeren en bijvoorbeeld meubilair nemen deze warmte op die lang blijft hangen. Deze warmte voelt erg aangenaam en voelt sneller warm aan. Bij een temperatuur van 18 graden wordt het al als aangenaam ervaren, in vergelijking met de 20 graden bij traditionele verwarmingsvormen. Het binnenklimaat is ook gezonder omdat er geen luchtstroom ontwikkeld wordt, waardoor stof zich niet verplaatst. Naast dat het energiezuiniger is, zorgen IR panelen ook voor een aangenaam en gezonder binnenklimaat.

Verschillende soorten stralingsverwarming

Er zijn verschillende soorten stralingsverwarming. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, zoals glas, spiegel of gemakt van metaal. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten verwarming die ieder hun eigen intensiteit en verspreiding van warmte hebben.

Lange gold verwarming

Nano infrarood panelen werkt met lange golf verwarming, net zoals infrarood verwarming. De panelen kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden en zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Ze zijn ideaal om binnenshuis te hebben en voelen comfortabel aan.

Medium golf verwarming

Deze soort verwarming wordt vooral in grote ruimtes gebruikt, bijvoorbeeld in kantoorgebouwen of winkels. Deze verwarmingselementen stralen een donker rood licht uit via keramische emitters.

Korte golf verwarming

Deze stralingsverwarming is ideaal voor buitenverwarming gebruikt. Er wordt hierbij een intense warmte afgegeven. Belangrijk is wel dat ze op veilige afstand worden geplaatst zodat ze niet voor brandgevaar zorgen. Een voorbeeld van korte golf verwarming zijn terrasverwarmers.

Voordelen van IR verwarming en nanopanelen

IR Verwarming en nanopanelen zijn een goede manier om energie in huis te besparen. Je bespaart ongeveer 7% ten opzichte van traditionele verwarming per graad die de ruimte verwarmd. De warmte voelt aangenaam aan en wordt lang vastgehouden. Er wordt straling uitgezonden, maar dit is niet schadelijk voor de gezondheid omdat het een lage straling uitzend. De IR panelen en nano panelen zijn makkelijk om te installeren en eenmaal geïnstalleerd, is er geen onderhoud nodig. Daarnaast kan het ook al aanvulling op traditionele verwarming gebruikt worden.

Infraroodpanelen zijn voordelig om aan te schaffen, eenvoudig in gebruik en daarnaast draag je ook je steentje bij aan het milieu door minder energie te verbruiken.