Franky's Place

Alles en meer over wonen

Hoe leg je een tegelvloer?

Tegelvloer

Als je in de badkamer zelf een tegelvloer wilt aanleggen, dan kan dit een hels karwei zijn. Je moet namelijk op ongelooflijk veel zaken letten. Het is heel anders dan laminaat leggen van Plankenland. Laminaat kan je namelijk veel makkelijker zelf leggen. Wil je weten hoe je fatsoenlijk je eigen tegelvloer kan leggen? Lees dan deze blog!

Hoeveelheid vloertegels

Het is belangrijk dat je van tevoren exact weet hoeveel tegels je nodig hebt. Als je namelijk tegels tekort komt, dan kan het weken duren voordat je een nieuwe lading binnen hebt. Je kan berekenen hoeveel tegels je nodig hebt door de oppervlakte van de vloer op te meten. Vergelijk dit met het aantal vierkante meter per tegel en vervolgens weet je exact hoeveel tegels je nodig hebt. Je moet hierbij wel rekening houden met de voegen die tussen de tegels komen te liggen. 

Egalisatie

Als je een vloer gaat leggen, dan wil je niet dat die helemaal scheef staat. Wanneer het ene deel van de badkamer hoger is dan het andere deel, dan weet je dat er iets niet klopt. Controleer daarom van tevoren of de vloer geëgaliseerd moet worden. Per vierkante meter heb je ongeveer drie kilogram cement nodig. Als je oneffenheden van meer dan drie centimeter wilt opvullen, dan heb je zware kwaliteit egalisatiecement nodig. 

Voegen

Als je eenmaal de tegels hebt gelegd en de tegellijm hebt laten drogen, dan is het tijd om de tegelvloer te voegen. Je kan het gekochte voegmiddel aanbrengen op een rubberen spaan. Dit kan je vervolgens over de tegels wrijven. Het is belangrijk dat je hier snel doorwerkt, want voegmiddel wordt heel snel hard.