Franky's Place

Alles en meer over wonen

Hoe lang kraan doorspoelen legionella

hoe lang kraan doorspoelen legionella

Verhuurders hebben veel verantwoordelijkheden bij het verhuren van woningen en bedrijfspanden aan huurders. Hoewel het leuk zou zijn om te denken dat elk pand voortdurend verhuurd zou worden, zijn er waarschijnlijk periodes waarin een pand leeg staat tussen huurders, soms voor meerdere weken of langer. Er kunnen ook eigenschappen zijn waarbij sommige wateruitlopen zelden worden gebruikt – deze worden vaak “weinig gebruikte stopcontacten” genoemd. Dit gebrek aan gebruik van de warm- en koudwatersystemen in dergelijke eigenschappen verhoogt de mogelijkheid van verhoogde niveaus van legionellabacteriën en de bijbehorende risico’s van veteranenziekte.

hoe lang kraan doorspoelen legionella

Regelmatig spoelen ter bestrijding van legionella in leegstaande panden

Wanneer huurders gebruik maken van een woning, zullen regelmatig kranen, douches en andere waterpunten worden gebruikt. Als een pand echter ook maar een paar weken leeg staat, biedt dit een goede kans voor legionellabacteriën om zich in de watersystemen van gebouwen te vermenigvuldigen – soms tot gevaarlijke niveaus. Veel verhuurders van woningen en bedrijven hoeven geen maatregelen te nemen om het risico op de groei van legionellabacteriën te verminderen zodra een woning aan een huurder is verhuurd, vooral als de verantwoordelijkheid voor de watersystemen bij de huurder ligt.

De vijf minuten durende flush

Hoe lang kraan doorspoelen legionella? Wanneer een woning een tijdje niet wordt gebruikt, is wekelijks spoelen een goede manier om de kans op problemen te verkleinen. Het is gemakkelijk te doen en vereist slechts een kleine hoeveelheid tijd. Elke kraan en waterafvoer (inclusief douches) moet worden geopend en minimaal vijf minuten laten doorlopen. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw warm- en koudwatertemperaturen het volgende moeten bereiken:

Warm water

Minimaal 50 graden Celsius na één minuut (55 graden Celsius in zorginstellingen). Als een TMV is gemonteerd, mag de watertemperatuur bij de warmwaterkraan niet hoger zijn dan 44 graden Celsius.

Koud water

Maximaal 20 graden Celsius of lager na twee minuten. Denk er bij het doorspoelen aan op te letten tegen opspattend water. Als je weet dat het watersysteem in een pand al een tijdje niet is gebruikt, is de kans groter dat er meer legionella in het systeem aanwezig is, dus wees voorzichtig.

Test je water

Aangezien legionellabacteriën schadelijk kunnen zijn en bij inademing mogelijk kunnen leiden tot de veteranenziekte, is het belangrijk om te waken voor opspattend water of het ontstaan ​​van een aërosol, vooral van douches of sproeikranen.

Spoelen van waterafvoeren vóór oplevering

Je dient dit spoelprogramma aan te houden gedurende de tijd dat het pand leeg is. Wanneer er een overeenkomst is gesloten met een nieuwe huurder, bezoek dan de woning net voordat deze er intrekt. Laat het water uit alle kranen en andere warm- en koudwateruitlaten minstens vijf minuten lopen om ervoor te zorgen dat het watersysteem goed doorgespoeld is voordat de huurder intrekt.