Franky's Place

Alles en meer over wonen

Het gebruik van de wimpel

Vrijwel iedere Nederlander die op de site van Bos Vlaggen kijkt, ziet tussen het enorme assortiment vlaggen ook hun welbekende Nederlandse vlag voorbij komen. Er zijn natuurlijk ook een aantal bekende tradities waarbij vrijwel iedere Nederlander de vlag uit zal hangen zoals koningsdag, bevrijdingsdag en het moment waarop iemand geslaagd is staat ook op dat rijtje. Eigenlijk mag iedereen de Nederlandse vlag dagelijks buiten hangen zonder dat het hinder geeft aan verkeer of de grond raakt en mits de vlag in de regel ‘s nachts naar binnen gehaald wordt. Ook zijn er een aantal dagen waarbij de Nederlandse vlag vergezeld wordt door de smalle lange oranje wimpel die het geheel nog meer kleur geeft. 

De Oranje wimpel

Eigenlijk wordt de wimpel maar op drie dagen per jaar gebruikt, zo is dit op de verjaardag van onze koning, Willem Alexander, de verjaardag van Koningin Maxima en op de verjaardag van Amalia, de prinses van oranje. Alleen op deze dagen mag de wimpel naast de Nederlandse vlag gehangen worden en is dit op de andere 362 dagen per jaar niet de bedoeling. Deze dagen zijn eigenlijk vrij makkelijk te onthouden, omdat dit wel de mensen in het koningshuis zijn die de prominente rollen vervullen. 

De Nederlandse wimpel

De oranje wimpel mag dus eigenlijk alle andere dagen gewoon in de kast liggen wachten tot het volgende moment dat deze week naast de Nederlandse vlag mag hangen, maar als alternatief voor deze vlag en de oranje wimpel is er altijd nog de wimpel die gesierd wordt met de opdruk van de Nederlandse vlag. Deze Nederlandse wimpel mag dag en nacht buiten hangen en hier kleven geen instructies of protocollen aan zoals de Nederlandse vlag en de oranje wimpel wel hebben. Wil je toch een stukje nationalisme en trots uitstralen, maar op een subtiele manier, dan is de Nederlandse wimpel de perfecte oplossing.