Goedkope rechte keuken – sfeervol aan de koffie
Ze worden ook wel boerenkeukens genoemd maar vinden hun weg ook buiten het boerenerf. Landelijk wonen is niet alleen voor agrariërs weggelegd, natuurlijk. Een landelijke keuken wil wel graag wat ruimte en heeft voor velen een nostalgische uitstraling. Beetje de keuken van Saartje (uit de Swiebertje tv-serie). Gewoonlijk is een goedkope rechte keuken in een lichte kleurstelling gehouden. Van de materialen vallen vooral natuursteen en hout, gietijzer en koper op.
Echte materialen maar ook echte prijzen
Een landelijke keuken is heel vaak degelijk gebouwd en van vrij dure materialen gemaakt. Ook op de detaillering is niet bezuinigd. Probleem is dan ook niet vaak een goedkope rechte keuken tegenkomt. Zulke keukens hebben niet messingkleurige grepen maar grepen van écht messing. Frontjes van laminaat vind je ook heel weinig. De kastjes worden afgesloten door echt hout, conform de natuurlijke uitstraling die een landelijke keuken kenmerkt. Ook het fornuis is een echte eye-catcher, net als de stoere gootsteenbak. Landelijke keukens laten zich dan ook nog eens royaal uitmeten. En dat zijn stuk voor stuk prijzige opstellingen met veel apparatuur.
Goedkope rechte keuken en bespaartactiek
Wie op zoek is naar een landelijke keuken voor een beperkt budget, moet dan ook gaan bezuinigen op de opties. Je kunt moeilijk het losstaande fornuis en de schouw schrappen en met een tweepits stroomplaatje gaan werken. Zonder solide fornuis en schouwkap heb je namelijk geen landelijke uitstraling meer. Wel kun je besparen op het tegelwerk van de spatwand of op al te gedetailleerde kastfrontjes. Zolang je maar wel geprofileerde frontjes neemt. Ga niet nostalgisch ogende apparatuur inwisselen voor strakke moderne en goedkopere apparaten. Dan knabbel je teveel aan het sfeerelement van de keuken. Schrap liever een of twee apparaten die je niet vaak gaat gebruiken.
Goedkope rechte keuken – historisch of modern?
Door hier en daar iets te schrappen en aan te passen komt zo de goedkope rechte keuken binnen bereik. De vraag is echter dan welke landelijke keuken je wilt: een klassieke variant of een moderne variant? Jouw eigen woonstijl zal die keuze vergemakkelijken.
Klassieke variant van landelijke keuken
• Stoere zichtbare gootsteen
• Spatwand met retrotegels
• Fornuis met gaskookplaat (of antiek ogende plaat op 3-fasen stroom)
• Nostalgische uitstraling (hang- en sluitwerk en kranen in brons of messing)
Moderne variant van landelijke keuken
• Uitstraling door hoogglans vlakken
• Grepen en kranen in staal
• Natuurstenen aanrecht- en werkbladen
• Klassieke detailleringen
• Massief houten delen
Tips om je keuken goedkoop te krijgen
Een landelijke keuken is gewoonlijk aan de prijs. Bij een complete opstelling ben je snel 12.000 euro kwijt. Dat bedrag is naar beneden te krijgen. Dan kies je voor apparatuur die wel de klassiek nostalgische uitstraling heeft, maar dan van een B-merk in plaats van een A-merk. Ook een iets eenvoudiger fornuis kan snel 1.000 euro schelen. De spatwand heeft niet heel veel tegels nodig, dus kijk of er ergens een partij tegels als restant wordt aangeboden. En ook al heb je veel ruimte om de keuken te plaatsen, vermijd de grote U-vormige keuken en houd het bij een L-vormige of een rechte keuken. Dat scheelt ook snel 2.000 tot 4.000 euro. Zo kun je uiteindelijk uitkomen bij een goedkope rechte keuken met aangename prijzen tussen de 2.700 en 3.900 euro.