Franky's Place

Alles en meer over wonen

Geef je keukenkastje een nieuwe look met plakfolie

Plakfolie van hiptafelzeil

Ben je uitgekeken op de look van je keukenkastjes? Alleen heb je momenteel het budget niet om een nieuwe keuken neer te zetten? Of is de keuken nog te goed om te laten vervangen? Dan is het gebruik van plakfolie van hiptafelzeil misschien wel iets voor jou. Met plakfolie kun je een compleet nieuwe look geven aan je keukenkastjes. Het voordeel van plakfolie is dat het gemakkelijk aan te brengen is en dat het in ieders budget past. Hierdoor is het voor een klein bedrag al mogelijk om een compleet nieuwe look te creëren.

Hoe breng je plakfolie aan?

Het aanbrengen van plakfolie is gelukkig heel makkelijk te doen. Vaak wordt er gedacht dat het aanbrengen van plakfolie heel moeilijk is maar niets is minder waar. Wel is het een klusje waar je goed de aandacht bij moet houden. Hiermee voorkom je namelijk dat er een onherstelbare fout ontstaat. De volgende stappen worden gevolgd bij het aanbrengen van plakfolie:

  1. Om te beginnen moet je natuurlijk weten hoeveel folie je nodig hebt. Dit doe je door het oppervlak op te meten met een rolmaat of liniaal. Snijdt altijd iets extra folie af zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Het op maat snijden doe je gemakkelijk met een scherp Stanleymesje.
  2. Het folie plakt het beste op een schone ondergrond. Maak daarom voor het plakken de ondergrond grondig schoon. Doe dit met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel. Hiermee verwijder je al het vuil en vet wat op het oppervlak zit wat het plakken kan belemmeren.
  3. Om het plakken iets makkelijker te maken is het aan te raden het folie op een natte ondergrond te plakken. Hierdoor kun je het folie nog iets corrigeren alvorens het helemaal vastgekleefd zit.
  4. Op elk plakfolie zit een beschermlaag. Deze beschermt de plaklaag en zorgt dat het folie niet al kleeft. Deze kun je het beste stukje bij beetje verwijderen. Als je deze in één keer verwijderd heb je kans dat het folie aan elkaar kleeft. Door het aan elkaar kleven kan het folie onbruikbaar worden.
  5. Begin met het plakken van de plakfolie in een hoek. Hierdoor heb je een goeie lijn om het folie netjes aan te brengen. Ga vanaf de hoek verder over het hele oppervlak. 
  6. Als het naar wens zit kun je het overtollige water gaan verwijderen. Dit kan gemakkelijk door met een rakel vanaf het midden naar de zijkanten te vegen. Hierdoor komt het water onder het folie vandaan en zal het volledig vastkleven.
  7. Heb je aan het begin iets extra folie afgesneden? Dan kun je deze nu weg gaan snijden. Als je deze stappen hebt doorlopen kun je gaan genieten van het eindresultaat.

Is plakfolie ook weer te verwijderen?

Het fijne aan het gebruik van plakfolie is dat het ook weer gemakkelijk te verwijderen is. Als het wat langer opgeplakt zit is het wel iets moeilijker te verwijderen. Dit is gelukkig simpel op te lossen door het folie iets te verwarmen met een föhn. Hierdoor wordt de lijmlaag week en kun je het makkelijker verwijderen. Wel kunnen er lijmresten achterblijven. Deze zijn gemakkelijk te verwijderen met stickeroplosser. Als je dit gedaan hebt is het folie verwijderd en kun je er iets anders opplakken.