Franky's Place

Alles en meer over wonen

Elektrische vloerverwarming over bestaande vloer

tegels houtlook

Ga je een nieuwe vloer aanleggen plaats dan ook direct vloerverwarming. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is door sleuven te zagen in de bestaande vloer. Daar gaan dan leidingen voor een water gedragen systeem of de elektrische verwarmingskabels van e-HEAT of Magnum in. Het voordeel van elektrische verwarmingskabels is dat deze nooit gaan lekken! Bovenop deze sleuven komt een dunne afdeklaag en dan kun je de nieuwe vloer leggen. De tweede manier van om vloerverwarming aan te brengen is een stuk eenvoudiger en geeft minder rotzooi! Je kunt namelijk elektrische vloerverwarming plaatsen in de vorm van matten die 4 mm dik zijn. Als je vloer niet is geïsoleerd dan leg je op de ondervloer eerst een isolatiefolie en legt daar eenvoudig de vloerverwarmingsmatten op. Dan kun je de vloer afwerken met een dunne laag egaline of direct de tegels plaatsen in tegellijm. 

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming heeft meerdere voordelen. Dat geldt voor zowel watergedragen vloerverwarming als voor elektrische vloerverwarming. Tot voor kort werd het elektrisch verwarmen van grotere vloeroppervlaktes niet aangeraden omdat dat te duur was. Maar door nieuwe technieken en door de alsmaar stijgende gasprijs is elektrisch verwarmen nu goedkoper. Zeker wanneer je ook nog zonnepanelen hebt, kun je de vloer beter via elektriciteit verwarmen dan door een watergedragen systeem via de cv-ketel. Daarbij komt dat een watergedragen vloerverwarming-systeem in aanschaf én bij het plaatsen een stuk duurder is dan het aanschaffen en plaatsen van elektrische vloermatten of leidingen! Andere voordelen van vloerverwarming zijn:

·         Altijd warme voeten

·         Gelijkmatige verdeling van de warmte

·         Geen trek of tocht meer over de vloer

·         Betere luchtkwaliteit. Radiatoren geven thermische circulatie van lucht waardoor stofdeeltjes omhoog stijgen en vervolgens weer terug omlaag vallen. Dat gebeurt niet met vloerverwarming. 

Elektrisch de vloer verwarmen met kabels of matten

Zeker voor ruimtes die niet de hele dag warm hoeven te zijn is elektrische vloerverwarming ideaal. Denk hierbij aan de badkamer, de douche, de slaapkamers of de studeerkamer. Als je hier elektrische matten installeert liggen die direct aan de vloeroppervlakte en is de ruimte snel warm. Naast vloerverwarming kun je ook de muur, het plafond of de spiegel elektrisch verwarmen. Zo kun je, als je geen radiator meer hebt om je handdoek op te leggen, een elektrische mat achter de tegels in de badkamer plaatsen daar waar je je handdoek neer hangt. Zo wordt die handdoek toch lekker warm. Je kunt de vloer ook elektrisch verwarmen met elektrische verwarmingskabels. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan bij nieuw te leggen vloeren in grotere ruimtes. De vloer moet dan wel worden gefreesd. 

Het voordeel van elektrische verwarmingsmatten

Voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming zijn de elektrische verwarmingsmatten van e-HEAT of Magnum ideaal. Van beide merken kun je complete sets kopen die worden geleverd inclusief thermostaat. Het materiaal dat niet wordt bijgeleverd is het materiaal dat afhankelijk is van de hoogte van de vloer. De elektrische verwarmingsmatten kunnen worden gelegd in elke ruimte van het huis. Er zijn ook elektrische verwarmingsmatten te koop voor het plaatsen achter een spiegel zodat condens verleden tijd is.