Franky's Place

Alles en meer over wonen

Een monument kopen: hier moet je op letten

Monumentaal pand

Ga je een monument kopen? Om in te wonen, te werken of iets anders mee te doen? Nederland heeft een hoop panden die aangemerkt zijn als monument. Ze hebben dan bijvoorbeeld een historische waarde en zijn daardoor uniek in hun soort. deze panden worden vanuit de overheid beschermd omdat we als volk niet willen dat deze pracht verloren gaat. Het aankopen van een monument kan alsnog maar het is wel een heel ander soort klus dan wanneer je een normaal pand koopt.

Wat voor soort monument?

In Nederland zijn er verschillende soorten monumenten, zoals rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en provinciale monumenten. Voor elk type monument gelden specifieke regels en aparte voorwaarden. Om te achterhalen of een woning een rijksmonument is, kan je zoeken in het monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Kijk waar je recht op hebt

Als je een monumentaal pand aankoopt en het opknappen daarvan voor je rekening neemt dan zijn er vaak zeer gunstige tegemoetkomingen vanuit de overheid te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een aantrekkelijke hypotheek krijgen voor restauratie en groot onderhoud 

Monumentaal pand

Wijzigingen mag maar in overleg

We hebben vaak de neiging om te denken dat je helemaal niks mag veranderen aan een monument. Dat is niet waar. Het moet echter wel vaak in overleg. Je kunt niet zomaar muren eruit knallen en hebt vaak goedkeuring nodig, maar aanpassen is wel degelijk een optie. Doe dit altijd in goed overleg en denk ook na of het niet de waarde van het pand gaat beïnvloeden omdat je juist iets eruit haalt dat van grote waarde is.