Franky's Place

Alles en meer over wonen

Douchewand monteren

Een beetje geld besparen is nooit erg. Als je iets zelf kunt doen, is het daarom ook een idee om te overwegen om het zelf te doen. Neem bijvoorbeeld een douchewand monteren. Dit kun je prima zelf en het bespaart je toch zo een paar honderd euro als je die tijd en energie neemt. In deze blog lees je daarom hoe je een douchewand zelf kunt installeren. 

Voorbereiding

Pak je douchewand altijd onmiddellijk na levering uit en controleer hem. Controleer op eventuele schade of gebreken, het is beter deze nu te ontdekken dan tijdens de installatie. Pak ook de paklijst erbij om te kijken of het wel compleet is. Als dit het geval is, en er is niets beschadigd, moet je het water afsluiten. Dit moet je altijd doen voordat je gaat klussen in de badkamer, voor je het weet staat je hele huis onder water.  Dan kun je gaan kijken naar de tools die je wellicht nodig hebt voor het installeren van de douchewand. Een boormachine, moersleutel, waterpas, kitpistool, meetlint en schroevendraaiers zouden wel eens heel handig van pas kunnen komen. 

De douchewand zelf plaatsen

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Begin met de goten waarmee je je panelen aan de muur bevestigt. Deze moet je als eerst gaan plaatsen. Van tevoren kun je lijnen tekenen om er zeker van te zijn dat ze op de juiste plek worden geplaatst. Gebruik je waterpas om er zeker van te zijn dat ze verticaal staan en plaats de goten aan de hoeken van je douchevloer. Boor vervolgens met je elektrische boormachine boorgaten in de muur. Als de gaten erin zitten, plaats je de pluggen die in het pakket zijn meegeleverd. Wanneer je dat gedaan hebt schroef je de goten aan de muurvast. Nu moet je weten aan welke kant de deur komt te zitten. Als je dat hebt overlegd met je partner en vast hebt gesteld, neem je de kant van de douchewand dat permanent op zijn plaats zal blijven en schuif je het in de juiste goot. 

Vraag na bij een expert of je het goed doet

Plaats het deur-gedeelte van de douchewand in het andere kanaal. Dit is een prima moment om even hulp te vragen van een vriend of kennis, het kan namelijk nogal zwaar zijn. Vervolgens worden beide panelen nu aan de buitenranden van je douchevloer geplaatst. Je moet ze in de hoek aan elkaar bevestigen volgens de bijgeleverde instructies bij de douchewand. Schroef dan de panelen met behulp van je schroevendraaier op hun plaats met de meegeleverde bevestigingsmiddelen, meestal zijn dit kleine ‘koppelstukken’. 

Vervolgens is het zaak om de handgreep van de deur op je deur te monteren. Kit als laatste de buitenranden van de behuizing af met siliconenkit en je kitpistool. Kit de binnenranden niet af. Bij de deur kun je naar wens ook siliconen strips plaatsen om zo een meer waterdichte douchecabine te krijgen.  Je douchewand (misschien zelfs een douchecabine, afhankelijk van of je een deur hebt of niet) is nu af. Het is genieten geblazen, je kan uitrusten en tevreden terugkijken op je bespaarde geld.