Franky's Place

Alles en meer over wonen

Dit moet je weten wanneer je gaat werken met hout

Weet wat je doet

Als je iets wilt gaan bouwen is het belangrijk dat je weet wat je doet. Het bouwen van een schuur is niet iets dat vanzelf gaat, omdat het discipline en oefening vereist. Dit oefenen heeft tijd nodig en het is echt belangrijk om te weten dat het onmogelijk is om alles zelf te ontdekken. Daarvoor heb je externe kennis nodig die je later kan inzetten om het eigen te maken. Het is overigens niet zo dat je niets zelf kan ontdekken, een groot deel van het proces bestaat daar namelijk uit, maar als je helemaal begint vanaf nul, duurt het simpelweg heel lang voordat je weet wat je aan het doen bent. De krachtigste reden waarom we onze eigen gebouwen niet helemaal opnieuw kunnen maken uit onszelf is eigenlijk heel duidelijk: er gebeurt altijd wel iets dat onverwacht is. Hoeken vallen anders uit het materiaal blijkt anders te werken dan van te voren verwacht. Weten wat je doet houdt dus vooral in dat je rekening houdt met onverwachte keuzes en het feit dat je daar moet in kunnen spelen.

Voorzichtig

Wat zeker te zeggen is over hout, is dat het een van de fijnste materialen is om mee te werken. Het is heel natuurlijk materiaal maar dat maakt niet dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Dit is wel degelijk mogelijk namelijk. Het nadeel van hout is dat kan snel kan breken en splinters zijn al helemaal niet onoverkomelijk. Wanneer je aan het werk gaat met hout kan je hier rekening mee houden door te zorgen voor de juiste bescherming. Wanneer je dus van plan bent om met heel fijn materiaal te werken kun je het beter uitbesteden. Hout voor lasersnijden is daar ook echt specifiek voor bedoeld, wat overigens niet betekent dat je niets te kiezen hebt. Want dat is er zeker. Er zijn veel verschillende soorten hout die je kan gebruiken om te starten met lasersnijden, zoals dunne houten plaat 2 mm.

Creatief

Het fijne van hout is dat je er echt heel creatief mee kan zijn. Voor alle doeleinden kan je het inzetten, en afhankelijk van wat je wilt maken kan je kiezen voor hout dat juist heel stevig is, of weer heel flexibel. Hierdoor kan je een product maken dat heel dicht in de buurt komt van je ideale plaatje, of het zelfs is! Hier kom je ook makkelijk achter door onderzoek te doen naar de eigenschappen van het hout en waar je het voor kunt gebruiken. Als je gaat lasersnijden kun je ook advies vragen over het soort hout dat je het beste kunt gebruiken.