Dit moet je weten wanneer je een spaarhypotheek afsluit
Het kan zijn dat je een spaarhypotheek nodig hebt op je woning. Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm dat net even anders in elkaar zit. Je betaalt namelijk elke maand een bedrag aan rente over de totale hypotheeksom en legt daarnaast een bedrag in een kapitaalverzekering in. Een spaarhypotheek afsluiten kan gunstig uitpakken. Bij een spaarhypotheek is het rendement van tevoren vastgesteld en staat gelijk aan de rente die je betaalt. Een andere manier om geld gunstig in te zetten, is overwaarde. Wanneer je woning meer waard is dan wat je aan hypotheek hebt openstaan, kan je overwaarde hebben.
Wat kan je met overwaarde doen?
Een overwaarde opnemen kan niet zomaar. Het is niet dat je een smak aan geld ineens op je rekening kan krijgen. Er zijn gelukkig allerlei manieren om je overwaarde te verzilveren, zodat je alsnog over je overwaarde beschikt. Hoe kom je erachter hoeveel overwaarde jouw huis heeft? Dit kan je gemakkelijk zelf berekenen. Je bepaalt aan de hand van de WOZ-waarde een taxatie hoeveel je woning op dit moment waard is. Ook moet je controleren hoeveel de hypotheek op dit moment bedraagt. Tot slot kan je je openstaande hypotheekbedrag aftrekken van je woningwaarde. Op deze manier weet je jouw exacte overwaarde.
Dit heeft enorm veel voordelen
Bij een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd via een kapitaalverzekering je aflossing bij elkaar. Op deze manier kan je aan het eind van de looptijd met het gespaarde kapitaal je hypotheek in één keer afbetalen. Er zijn twee soorten spaarhypotheken. Een traditionele spaarhypotheek, waarbij je het spaargeld in een kapitaalverzekering stop. Hierbij zit ook een overlijdensrisicoverzekering bij in. Of een bankspaarhypotheek. Hier spaar je op een aparte, geblokkeerde spaarrekening. Bij een verhuizing is het niet mogelijk om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten. Wel kan je een oude spaarhypotheek meenemen als je gaat verhuizen naar een andere woning. Een bankspaarhypotheek oversluiten kan in sommige gevallen erg voordelig uitpakken. Vraag aan één van de adviseurs welke mogelijkheden er zijn en in jouw geval slim is om te doen.
Kies je voor een spaarhypotheek? Dan krijg je daarbij te maken met oversluitkosten. Sluit je tijdens de looptijd van je hypotheek over? Dan kan je een boeterente ontvangen die je moet betalen aan je huidige hypotheekaanbieder. Deze boete ontvang je, omdat je tussentijds je hypotheekcontract openbreekt, waardoor de aanbieder een flink bedrag aan rente misloopt. Wanneer je een hypotheek aan het einde van de rentevaste periode afsluit, dan kan dit uiteraard boetevrij.