Franky's Place

Alles en meer over wonen

De sleutelmomenten in het leven

Het leven zit vol sleutelmomenten die ieder mens als het goed is eens mag afvinken. In het begin van het leven volgen ze elkaar in rap temp op. Mijn sleutelmomenten staan mij nog helder voor de geest. De eerste keer zonder zijwieltjes, de eerste keer alleen naar school, de eerste zoen en de eerste keer op kamers. Nu ik erover nadenk hebben alle momenten te maken met een toename in zelfstandigheid. De zijwieltjesloze fiets, mijn eerste verkering en mijn eerste studentenhuis: allemaal waren het stapjes die me iets verder naar de rand van het ouderlijk nest brachten. Totdat mijn moeder uiteindelijk haar beschermende vleugels voor mij wegnam en ik de wijde wereld invloog.

Zijn de sleutelmomenten op?

Inmiddels ben ik hard op weg naar de dertig en dreigen de sleutelmomenten op te raken. Mijn eerste auto was het laatste sleutelmoment dat ik heb meegemaakt. Mijn eerste kind komt er wellicht ook nog aan. Naarmate de sleutelpunten van de 'eerste keer' schaarser worden, nemen de laatste keren toe. De laatste keer dat je je ouders ziet lijkt me de meest heftige laatste keer. Karin Bloemen noemt dit ook wel 'de dag waarop je nooit meer kind zal zijn'. Misschien is dit wel het meest indrukwekkende sleutelmoment dat een mens meemaakt, hoewel ik daar (gelukkig) nog geen ervaringsdeskundige van ben. Om het onderwerp weer een iets meer vrolijke wending te geven: binnenkort staat mij nog een zeer leuk sleutelmoment te wachten. Mijn eerste huis!

Het vinden van een goede hypotheek

Ook dit sleutelmoment (letterlijk en figuurlijk) ervaar ik als een van de grootste momenten in mijn leven. Het kopen van een huis gaat om zoveel geld! Mijn vriendin en ik moesten eerst peilen bij onze ouders of die wilde meewerken aan een schenking, wat al een reeks ongemakkelijke gesprekken opleverde. Daarnaast is het natuurlijk een vreemde tijd waarin huizenprijzen danig op hol zijn geslagen. Wat is een goede prijs voor het huis dat je op het oog hebt? Hoeveel moet je overbieden? Daarnaast ontkomen we niet aan het nemen van een hypotheek, maar gelukkig kunnen we bij dit aspect genoeg hulp vinden. Zo konden we via Hypotheekrente.nl onze maximale hypotheek berekenen. We zijn uiteindelijk uitgekomen bij een hypotheekrente 20 jaar vast. Dat zorgt voor de nodige zekerheid en dat is erg fijn als het om zulke grote bedragen gaat. Mede door deze hulp heb ik er vertrouwen in dat dit een bijzonder sleutelmoment in onze levens wordt!