Franky's Place

Alles en meer over wonen

Alles wat je moet weten over donzen vulling

Dons is tegenwoordig een van de meest populaire materialen als het gaat om vullingen. Dit heeft vooral te maken met de erg voordelige eigenschappen van dons. Deze vulling wordt gebruikt voor verschillende dingen. Je kunt dan denken aan kleding, maar vooral ook aan slaapmateriaal. Dons wordt namelijk veel gebruikt bij dekbedden en kussens. Maar wat moet je weten over dons? Wat zijn de eigenschappen? En wat is de reden dat deze vulling onder consumenten zo populair is? En zijn er misschien verschillende soorten dons? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. Ben je dus benieuwd? Lees dan verder.

De eigenschappen

Dons wordt vaak gebruikt bij dekbedden die moeten voldoen aan een bepaalde warmtegraad. De reden hiervoor is dat een dekbed van dons goed isoleert en daardoor goed warmte binnenhoudt. Dons is namelijk een natuurlijk materiaal die ooit precies hetzelfde doel had; het dier warm houden. En daar waren deze luchtige veertjes perfect voor. De tweede bekende eigenschap van dons is dat het een luchtig materiaal is. Om deze reden is dit dé perfecte dekbedvulling voor mensen die graag onder een warm dekbed liggen maar liever geen zwaar materiaal hebben. Het is overigens wel belangrijk om een donzen dekbed om de zoveel tijd op te schudden. Het is namelijk niet wenselijk dat het dons zich op bepaald plekken ophoopt.

Winter of zomer

Zoals eerder vermeld, wordt dons gebruikt bij dekbedden die warm moeten zijn. Dat betekent dus dat dons een populaire keuze is voor winterbedden. Je kunt voor winterdekbedden ook voor wol kiezen, echter is dat materiaal simpelweg zwaarder en voor sommige mensen dus minder geschikt. Dons is ook geschikt voor andere seizoenen en typen dekbedden. Je kunt dons bijvoorbeeld in kleinere hoeveelheden dus ook gebruiken bij zomerdekbedden of 4 seizoen dekbedden. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het een licht materiaal is.

Meerdere typen

Wat betreft verschillende types dons zijn er wel verschillen. Zo heb je eenden dons en ganzendons. Over het algemeen wordt ganzendons gezien als hogere kwaliteit. Eenden veertjes zijn namelijk kleiner en hebben om die reden dus minder vulkracht . dat betekent overigens niet dat eenden dons slecht is, het blijft een erg goed materiaal. Ganzenveren zijn simpelweg stugger en hebben meer vulkracht en zijn dus fijn voor in een donzen dekbed. Eenden dons kan overigens wel goed gebruikt worden bij minder dikke dekbedden, bijvoorbeeld bij zomerdekbedden.