Franky's Place

Alles en meer over wonen

Tips bij het gebruik van badkamermeubels

Badkamermeubels kunnen gezien worden als een van de meeste gebruikte meubels in de badkamer. Om er elke dag weer van te kunnen genieten is het zaak dat je comfortabele en kwalitatief goede badkamermeubels aanschaft. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je besluit badkamermeubels aan te schaffen.

Kies voor kwaliteit en uitstraling bij je badkamermeubels

Kwaliteit en uitstraling is essentieel bij het kiezen van geschikte een badkamermeubel. Maar kijk niet alleen naar het visuele aspect, maar ook naar zaken als duurzaamheid, onderhoud en gebruiksvriendelijkheid. Je kunt nooit verkeerd gaan om van te voren te onderzoeken welke badkamermeubels je precies gaat verwerken in je badkamer. Het kan je op den duur veel tijd, geld en moeite schelen als je goed onderzoek doet naar badkamermeubels.

Badkamermeubel gemaakt uit massief hout

Wil je een nostalgische authentieke look in je badkamer kies dan voor badkamermeubels bestaande uit massief hout. Er zijn allerlei houtsoorten beschikbaar. Zo kun je denken aan eik, Iroko, ipé en teak. Zorg ervoor dat je kiest voor een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1 en breng altijd een beschermingslaag aan. Dit is vooral aan te raden als het hout te gevoelig is voor vocht. Behandel je je houten badkamermeubels niet dan kan het zijn dat het kringen en vlekken gaat vertonen van het water of tandpasta. Groot voordeel van massieve houten meubels is dat je het altijd opnieuw kan schuren en in een nieuwe kleurtje kan zetten.

Plaatmateriaal gebruiken de meeste mensen voor de badkamermeubel

Men gebruikt voornamelijk plaatmateriaal voor de badkamermeubel. Dat komt met name door de samenstelling, afwerkingslaag en constructiewijze. Als je kijkt naar de betere plaatmaterialen dan kom je uit op HDF, wat gevolgd wordt door MDF plaatmateriaal. Het is ook mogelijk om meubels bestaande uit spaanplaten te kopen, maar dat is niet aan te raden. Daarvoor is de kwaliteit simpelweg te laag. Om een beschermingslaag aan te brengen kun je gebruik maken van laminaat, lakwerk of melamine. 

Hoe zit het met de vormgeving en kleuren van de badkamermeubels?

De meubels in je badkamer kunnen decennia lang meegaan. Daarom moet je ervoor zorgen dat je meubels koopt die er na tien jaar nog steeds mooi en fris uitzien. Dat betekent dat je zwarte patronen moet voorkomen. Ook het gebruik van felle kleuren en extreme vormen is af te raden. Men zegt dat wit nooit uit de mode raakt en deze kleur is dan ook aan te raden als je besluit nieuwe meubels voor je badkamer aan te schaffen.

De ideale hoogte van badkamermeubels

Je berekent de meest ideale hoogte van badkamermeubels door vanaf de vloer tot het laagste punt van je wasbak te meten. Dit komt meestal uit zo rond de 70 centimeter. De hoogte van het werkblad is geheel afhankelijk of je een inbouw of opbouw wasbak hebt. Ingebouwde wasbakken zijn beter, omdat het werkblad een hoogte heeft van 80 tot 90 centimeter. Dat is ideaal vanuit een ergonomisch standpunt. Ook als je kijkt naar onderhoud is een ingebouwde wasbak veel idealer dan een opbouw wasbak.