Franky's Place

Alles en meer over wonen

Een nieuwe tv kast in huis: lees deze tips voor een correcte plaatsing

tv kasten

Wanneer je na lang wikken en wegen tot de aanschaf van een tv kast bent gekomen die het best past bij je smaak en voorkeuren, dan is het uiteraard zaak om deze vervolgens in huis op de juiste manier in te passen in het al aanwezige meubilair. Het is hierbij natuurlijk logisch dat je je al lang en breed hebt bedacht waar de nieuwe kast moet worden geplaatst, maar dat is zeker nog niet het enige waarmee je rekening kunt of moet houden. In de volgende alinea’s lees je over twee belangrijke factoren over het plaatsen van tv kasten in je woonkamer.

De ideale hoogte van je tv

De kijkhoogte van je tv is van grote invloed op het comfort waarmee je straks televisie gaat kijken. In de meest ideale situatie zit het beeldscherm van de tv op ooghoogte, en wel op ooghoogte vanuit de positie waarin je meestal tv kijkt, dus mogelijk zittend op de bank of op een stoel. Men stelt dat je vanuit die positie met je ogen op een derde vanaf de bovenkant van de tv moet zitten. Dan pas bereik je het optimale comfort. Is je tv hoger of lager opgesteld, dan zullen de spieren in je nek en schouders altijd enigszins gespannen zijn.

tv kasten

Hoe groot moet de afstand zijn tussen de bank en de tv kast?

Niet alleen de hoogte van (de kast van) de tv is van belang, ook de afstand tussen jou en de tv moet goed worden afgestemd. Voor het hoogste comfort en voor het niet overbelasten van je ogen is het essentieel dat deze afstand niet te groot en niet te klein is. Welnu, hoe groot deze afstand moet zijn hangt wel af van de grootte van je tv. Hoe groter je tv is, hoe groter de afstand dient te zijn.