Waarvoor gebruiken we Trespa eigenlijk voor?
In de bouw horen we nog wel eens verschillende soorten aan materialen voorbij komen. Je bent waarschijnlijk inmiddels wel bekend met kunststof, hout, beton en tegels maar hoe zit het eigenlijk met alle materialen die binnen deze groepen horen? Zo kan je hout bijvoorbeeld opsplitsen in hard hout en zacht hout. Ook kunststof is niet alleen maar kunststof maar kent een tal van materialen die hier onder vallen zoals plexiglas, PVC, polycarbonaat, polyethyleen en trespa. In dit blog vertellen we je dan ook graag meer over die laatstgenoemde.
Wat is Trespa?
Trespa behoort dus tot het kunststof en is een plaatmateriaal wat gemaakt is van “natuurlijke ingrediënten”. Zo bestaat een trespa plaat bijvoorbeeld uit samengeperste houtvezels. Waarschijnlijk denk je dan meteen bij jezelf “maar dat is toch hout”? Dat klopt, maar naast de laag met samengeperste houtvezels heeft een trespa plaat aan weerszijde ook nog een harde toplaag die eigenlijk ondoordringbaar is. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor de buitenbekleding van gebouwen, de afwerking dus. Trespa platen zijn vooral te herkennen aan de felle kleuren waarin ze worden geleverd. Deze laag, de EBC toplaag, heeft bij de productie een gekleurd pigment toegevoegd gekregen waardoor hij deze kleur heeft bereikt.
Werken met Trespa
Ondanks dat deze platen worden gezien als kunststof platen zitten er natuurlijk wel houtvezels in verwerkt. Deze houtvezels zorgen er dan ook voor dat de platen een grote overeenkomst hebben met gewone houten platen. Doordat de platen zijn voorzien met een kunststof toplaag heeft het echter niet de nadelen van de houten platen. Met trespa platen heb je dus eigenlijk gewoon het beste van twee werelden. De voordelen die het werken met trespa platen je biedt zijn onder andere dat ze ongevoelig zijn voor het weer. Deze platen kunnen in principe tegen iedere weersomstandigheden. Zon, regen, wind of kou niks is deze platen te gek. Daarnaast zijn de platen ook nog eens ontzettend sterk door de samenstelling van hout en kunststof. Het kan op hoge weerstand worden gebogen en worden gebroken en er is een groot aantal kleuren en designs mogelijk. Wat ook zeer prettig is, is dat vuil zeer moeilijk hecht aan de dichte toplaag. Je kan je dus wel voorstellen dat vele werken met dit materiaal als zeer positief ervaren. Het is zeer goed te bewerken maar het is wel belangrijk dat de platen goed voorbereid worden. Zonder deze voorbereiding zal de sterkte het helaas gaan winnen.